SOGO論壇
  登入   註冊   找回密碼
列印 上一主題 下一主題

[問題與討論] 假邪教,真斂財,起底心靈法門——轉載自環球電視台 [複製連結]

狀態︰ 離線
環球電視台

特咪節目《假佛教 真斂財 起底心靈法門》

2018年08月06日
邪教「心靈法門」瘋狂斂財

近日,有民眾向香港社會福利署、香港稅務局、香港入境處、香港警署等部門和本台實名舉報一個名叫「心靈法門」嘅組織,講佢打着佛教嘅旗號,宣揚歪理邪講,招攬信徒,目的系瘋狂斂財。喺成個東南亞許多國家和地區蔓延。嚟聽聽當事人點講。

【舉報人 曾某】

佢呢個法門主要嘅形式系以念經、放生許願,呢三個嘢,就系佛教嘅嘢。佢作為一個幌子,佢作為嚟吸引信眾嘅主要嘅一個點,另外嘅系佢打着觀世音菩薩嘅咁一個名號,嚟吸引信眾,經過我呢個一年半嘅接觸,發現佢與呢個佛教嘅教育系完全違背嘅,佢主要嘅一個危害嘅方式喺與通過佛教嘅形式嚟吸引信眾,從而達到畀信眾洗腦嘅一個目的。

據了解,「心靈法門」由澳籍華人盧軍宏於2000年前後創立。生於中國上海嘅盧軍宏,1989年加入澳籍,2007年6月喺澳創辦東方華語廣播電台,開辦《玄藝問答》《直話直講》等欄目傳播「心靈法門」。

盧軍宏自稱「觀音菩薩化身」,不僅可以祛病、消災,還能夠通覽過去、預知未嚟,能呼風喚雨、創造奇跡。盧軍宏曾對一名腹部癌症已經擴散嘅信徒講,「你要念760張『小屋』方可痊愈」。呢度嘅「小屋」系乜呢?就系我手中嘅呢張黃紙,紙上有上百個空心圓點,讀完一遍經,點一下,直至全部念完後燒掉。盧軍宏聲稱,「一張小屋喺地府可以頂10根金條」,你睇,念小屋不僅可以治病,還能發財,可以講系荒謬之極。

盧軍宏先後喺澳洲、中國港澳台地區、馬嚟西亞、日本、加拿大等地舉辦了數十場大型「法會」,參加「法會」嘅人數每場數萬人唔等,大肆非法斂財,每年斂財數額高達數億元人民幣,造成眾多信徒傾家盪產。早喺2014年2月,馬嚟西亞11家主要佛教團體發表聯合文告,嚴正指出「心靈法門」系附佛外道,提請信眾勿受蒙蔽。同年6月,中國佛教協會新聞發言人也明確指出,「心靈法門」並非正信佛教,其宣傳內容唔符合佛教基本教義。因此,大家可要擦亮眼了。

https://www.youtube.com/watch?v=vrNeFYBkO3E

喜歡嗎?分享這篇文章給親朋好友︰
               感謝作者     

狀態︰ 離線

狀態︰ 離線

狀態︰ 離線
1、通過高額售賣「開光」物品收攞錢財。此次「法會」現場設有義賣處,向信眾高額銷售山水畫(小嘅300、中嘅500、大嘅800元人民幣)、視頻播放器(小嘅100、中嘅300、大嘅500元人民幣)、佛像(A4紙大小100元人民幣)、菩薩掛件(200、400、600、800元人民幣唔等)等物品。其中,現場僅售賣畀信徒嘅山水畫至少30萬張,1幅賣300-800元人民幣唔等,平均1幅約500元人民幣。

狀態︰ 離線
2、通過「功德箱」收攞捐款。喺「法會」現場一批義工負責睇管所有功德箱(捐款箱)。信眾喺現場結緣(帶走)「心靈法門」書籍、「小屋」後,必須向功德箱內投錢(少則500元人民幣,多則2000-3000元人民幣)。

狀態︰ 離線
3、將贈閱書籍非法出售。2015年6月香港法會後,「心靈法門」頭目盧軍宏自稱,喺呢次「法會」上,結緣(散發)走嘅「心靈法門」書籍有30萬冊。喺「法會」現場「心靈法門」信徒每拿走1本書籍,畀功德箱投進至少100元人民幣,澳洲東方電台/ 「心靈法門」僅通過結緣書籍一項就獲得3000萬元人民幣。而呢些書籍喺「法會」召開前由廣大信眾助印(捐款印書)並運至「法會」現場,書後都印有「贈閱,非賣品」字樣。

狀態︰ 離線
4、通過供「花籃」「手捧花」收攞信徒錢財。「法會」期間,每天喺講台布置、擺放約1000個花籃。花籃由各地「心靈法門」共修組籌集資金,從澳大利亞專門負責花籃、捧花嘅義工嗰度購買,1個花籃1500元人民幣、1束捧花800元人民幣。喺「法會」前,信徒需要主辦方現場供花籃,捧花嘅需要提前預定,將資金打入指定賬戶。1000個花籃每天嘅供奉款為1500元人民幣,「法會」持續7天,花籃嘅供奉款為1050萬元人民幣;盧軍宏每天至少有1次入場式,每次入場捧花使用1次800元人民幣,現場每天使用捧花信眾約5000人,法會連續7天捧花收入2800萬人民幣。

狀態︰ 離線
5、信眾每天認供生果約130盤,每盤1000元人民幣認供,7天總計約91萬元人民幣。

狀態︰ 離線
6、通過收攞「拜師」費賺攞錢財。2015年香港「法會」有7場拜師會,每場約有700名「心靈法門」新信徒拜師,新信徒通過網上申請成為盧軍宏弟子,畀盧軍宏嘅拜師費每人最少3000元人民幣,上唔封頂。2015年香港法會約4800名新信徒進行了拜師儀式,僅拜師費就達1440萬元人民幣。

狀態︰ 離線
而早在2014年,中国佛教协会就曾表示,“心灵法门”不符合佛教教义、并非正信佛教,是国际佛教界的共识。
請注意︰利用多帳號發表自問自答的業配文置入性行銷廣告者,將直接禁訪或刪除帳號及全部文章!
您需要登錄後才可以回覆 登入 | 註冊

本論壇為非營利自由討論平台,所有個人言論不代表本站立場。文章內容如有涉及侵權,請通知管理人員,將立即刪除相關文章資料。侵權申訴或移除要求:abuse@oursogo.com

GMT+8, 2024-4-20 05:16

© 2004-2024 SOGO論壇 OURSOGO.COM
回頂部