SOGO論壇
  登入   註冊   找回密碼
列印 上一主題 下一主題

洗車既好處. [複製連結]

狀態︰ 離線
洗車既好處.
1. 保養車身
2. 清洗時可以順手檢查車身有無漏油, 羅絲鬆脫.
3. 減少車身侵食.

洗車前
1. 一定要等車身引擎完全冷卻先好洗車.
2. 用膠袋包裹好死氣喉既排氣位同KIT風隔等地方
3. 用溫和水力沖洗車身, 目的只在沖走車身上既沙塵, 但不要用布之類清潔, 以免弄花車身.
4. 用適量既清潔劑(一般既洗車水, 唔好用紅xx, 藍xx, 綠x, 呢D清潔劑係會侵食車漆及金屬上既保護)混和清水弄至起泡, 泡沫係可以加強清潔效果.

千萬唔好用水喉
1. 由下至上沖洗, 物理上水係高向低流, 車行駛係向前行, 所以車既防水設計係向上/前, 一但你用水由下向上或由後向前沖洗, 水就會從夾位流入車身內而影響電器/引擎.
2. 沖洗油缸以下ENGINE附近. 因車輛大多數既電器接駁位, 火咀, 入風位大多放在呢度.
3. 沖洗表版, 頭燈, 因為大量既電器接駁位係藏係入面.
4. 沖洗頭尾鏈牙, 鏈牙避震膠係會藏水.
5. 沖洗brake(鮑魚), brake內既粉會舔在內.

洗車時
1. 用適當既工具清洗車身. 如牙擦清洗散熱片等位置. 海棉洗車身, 軟身擦洗鮑魚等地方.
2. 洗車時應快速用水沖洗車身. 如果清潔劑一乾會侵身車身.
3. 有油污既地方可以用煤油(火水)清洗.
4. 用布加專用清潔劑清洗車鏈, 唔好用其他清潔劑以免令O-Ring發脹/ 受損.
5. 清洗車身要不斷沖洗海棉, 以免污物弄花車身

洗車後
1. 用高吸水性既布吸收車身夾位D水, 如SEAT位下, 油缸邊及風冷車既散熱片等地方.
2. 如有風鎗, 可以用風吹走水份, 尤其係車身既夾位及死氣喉既接駁位.
3. FAIRING車最好扶直車身等FAIRING內既水流出.
4. 用潤滑劑輕輕噴在羅絲/ 匙膽得地方, 以免起鏽.
5. 係車鏈噴上鏈油以免起鏽及加以潤滑.
6. 避免立即著車, 水蒸氣會滲入車內(如表版/ 電器), 一來會影響觀瞻, 二來會減低電器壽命及車架起鏽.

呢段野我都係copy.. 如果睇過唔好介意..不過我覺得幾有用..
但我從來唔洗... 因為個人幾懶..
喜歡嗎?分享這篇文章給親朋好友︰
               感謝作者     

狀態︰ 離線
這是香港文嗎??????看得頭好暈啊@@

狀態︰ 離線
語文文法真的是看不懂
大大是港仔嗎?

能天使(四級)

無聊男子的忙碌生活

狀態︰ 離線
個人是覺得去抓文來貼的XD..
應該不是空穴來風..

狀態︰ 離線
Dear 大大~ 這樣太麻煩了,還是花錢請人洗好了
請注意︰利用多帳號發表自問自答的業配文置入性行銷廣告者,將直接禁訪或刪除帳號及全部文章!
您需要登錄後才可以回覆 登入 | 註冊

本論壇為非營利自由討論平台,所有個人言論不代表本站立場。文章內容如有涉及侵權,請通知管理人員,將立即刪除相關文章資料。侵權申訴或移除要求:abuse@oursogo.com

GMT+8, 2024-5-23 19:15

© 2004-2024 SOGO論壇 OURSOGO.COM
回頂部